Beeldmeditaties

Handelingen logo01A

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

beeldmeditatie 2012 3Marius van Dokkum (1957) is een schilder die verhalen vertelt tot lering en vermaak van de kijker. Zijn schilderijen zijn kleine illustraties bij het leven van alledag, met bij voorkeur eenvoudige mensen in de hoofdrol. Van die mensen heeft hij een welwillende karikatuur geschetst, zodat je onwillekeurig in de lach schiet. Het vermaak staat voorop. Maar Van Dokkum wil meer. Hij is een cabaretier onder de schilders, die zijn typetjes opvoert om een kritische boodschap over te brengen. Daarmee sluit hij aan bij een aloude Hollandse traditie van ‘boertige’ schilderijen (Jan Steen, Van Ostade en anderen).

Op dit schilderij valt het oog allereerst op de hollende man op de voorgrond. Hij houdt een telefoon tegen het kale hoofd terwijl hij tegelijkertijd op zijn horloge kijkt. Hij is in grote haast onderweg. Zijn dikke buik suggereert dat hij aan dit soort lichaamsbeweging niet gewoon is. Dit wordt onderstreept door zijn merkwaardige kleding: een overhemd met stropdas, boven een korte broek en sportschoenen, waarvan in de vaart een veter is losgeschoten. De Nederlandse titel luidt: Hollen of stilstaan. In de Engelse vertaling is dat Beating the Clock geworden, terwijl de Duitse varieert met: Rennen oder verrennen. Dat zijn drie interpretaties.

De Nederlandse titel heeft mijn voorkeur vanwege de vele contrasten in het beeld. Op de achtergrond staat een file vol vrachtauto’s stil op de snelweg. Het verkeer zit muurvast. De hollende man lijkt een chauffeur die per se een doel moet halen. Het mobieltje is zijn redding. Het contrast wordt versterkt door de volle maan die roerloos aan de hemel staat, tussen overal heen schietende vliegtuigstrepen. Aan de horizon rijst de stad van de mens op. En dan die twee paardjes, die vredig in een bloemenwei staan. Verbaasd zien zij dit alles aan.

afbeelding: Marius van Dokkum, Hollen of stilstaan, 2007, olieverf op paneel, 35x35 cm

Deze website gebruikt cookies. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u daarmee akkoord.