Beeldmeditaties

Handelingen logo01A

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

beeldmeditatie 2014 1De foto hiernaast is genomen in Terminus ‘De Onthaasting’. U kijkt naar medewerkers van deze lunchroom in Amersfoort. Samen vormen zij een gemeenschap. Het kenmerkende van deze gemeenschap is dat er mensen werken met een (verstandelijke) beperking. Zij worden begeleid en krijgen de mogelijkheid om invulling te geven aan hun droom: werken in de horeca. Wie als gast bij ‘De Onthaasting’ komt om te lunchen, te borrelen of te vergaderen wordt onthaald in een ontspannen, ‘onthaaste’ sfeer.

Hoe verbeeld je deze gemeenschapsvorming? Fotograaf Peter van Hal uit Leusden heeft daarbij een eigen keuze gemaakt. Creatief en origineel. Als ambachtelijk fotograaf heeft hij voor de foto hiernaast gebruikgemaakt van de Collodion-techniek. Deze werkwijze wordt ook wel ‘wet plate’ genoemd, een van de vroegste vormen van fotografie. Het is een ingewikkeld en onvoorspelbaar proces door het gebruik van glas, zilver, chemie en lange sluitertijden.
Waarom past hij juist deze techniek toe? Door deze manier van werken wordt het eigene van de gemeenschap van ‘De Onthaasting’ in beeld gebracht. Digitale fotografie streeft naar perfectie en snelheid. ‘Wet plate’ is een traag proces en laat beperkingen zien. ‘Wet plate’ is onthaasting, zowel wat betreft de fototechniek als de thematiek. Het is daarom dat ik zo getroffen werd door deze beelden, die zo goed passen bij de gemeenschap die in ‘De Onthaasting’ gevormd wordt.

Ik kijk naar deze zwart-witfoto. Verre van perfect, maar met een eigen schoonheid. Het is de schoonheid van de imperfectie. Van het trage maken. Van het trage kijken. Deze foto geeft voorrang aan de vertraging. Ik laat mijn blik rusten. Ik kijk naar de schoonheid van de onthaasting.

afbeelding: Peter van Hal, Medewerkers van lunchroom 'De Onthaasting' in Amersfoort

Deze website gebruikt cookies. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u daarmee akkoord.