Home

Handelingen logo01A

introductie omslagen 2020 2

een lege kerk2020/3 ‘Mij niet meer gezien’
Kerkverlating in perspectief

Per jaar verlaten vele honderden mensen de kerk. Religieuze betrokkenheid neemt gestaag af. In 2017 gaf voor het eerst meer dan de helft van de mensen aan niet te behoren tot een godsdienstige groepering. Geïnstitutionaliseerde religie staat aan het begin van de 21e eeuw onder druk. Maar wat betekent kerkverlating eigenlijk? Betekent het voor de kerk misschien iets anders dan voor de kerkverlater? Wie zijn deze kerkverlaters, en wat zouden kerken anders kunnen doen teneinde hen vast te houden?
In dit themanummer verkent een breed palet aan onderzoekers wat er rond kerkverlating in (vooral) orthodox-christelijke kerken speelt. Het nummer begint met een korte beschrijving van de feitelijke kant van kerkverlating: wat zijn cijfers en de trends? Daarna volgen interpretaties en analyses vanuit verschillende perspectieven. Vanuit het perspectief van het ‘thuisgevoel’ (Bram de Muynck), en participatie van jongeren in het kerkelijk leven (Ronelle Sonnenberg); vanuit missiologisch oogpunt (Stefan Paas) en gemeenschapsvorming in deze tijd (Annemiek de Jonge) – om niet meer te noemen – wordt het verschijnsel kerkverlating besproken en geanalyseerd. Ook wordt gepoogd te ontdekken welke handelingsaanwijzingen voor kerken er te vinden zijn.

Verschijnt september 2020

 

2020/4 Mannelijkheid in religie

Verschijnt december 2020

U zoekt iets...

...over een bepaald onderwerp of thema uit Handelingen?
Via de zoekfunctie hierboven kunt u veel vinden. Typ een trefwoord en druk dan op de enter-toets of klik op het blauwe zoekicoontje

Agenda

Studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz. vindt u hieronder
(klik op de blauwe tekst voor meer info)

Laatste wijziging

  • op dinsdag 04 augustus 2020, 17:40 uur
Deze website gebruikt cookies. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u daarmee akkoord.