Home

Logo

introductie omslagen 2019 2

beeld aankondiging 2019 32019/3 Religiositeit in Nederland

Regelmatig is religiositeit in Nederland in het nieuws. Meestal als er heftige gebeurtenissen zijn, zoals de aanslag in een Utrechtse tram.
Het recente SCP-rapport geeft aanleiding te denken dat religie compleet verdwijnt, ook al floreert het aan protestants-orthodoxe zijde. De misbruikrapporten in de rooms-katholieke kerk en de bisschoppelijke synode hierover versterken dat beeld in de media, terwijl de inspirerende Wereldjongerendagen alleen op zondagochtend op een kleine zender aandacht krijgen. Daarnaast neemt de islam in omvang en betekenis toe. Wat betekent dit voor de mogelijkheden tot interculturele integratie en voor het religieuze landschap als geheel?


Het septembernummer van Handelingen geeft hier meer genuanceerde aandacht aan, met een overzicht van geloven in Nederland, de neergang en leegloop waar institutionele kerken mee kampen in kaart gebracht, maar ook met hoopvolle bijdragen over jongeren en hun religie, aandacht voor nieuwe vormen van spiritualiteit, voor geloof dat het karakter van zingeving krijgt in de meer liberale niches, en voor seculier gelovigen. Een leerzaam nummer om vol enthousiasme te blijven geloven, ook vandaag.

Editieredactie: Monique van Dijk-Groeneboer
Verschijnt september 2019

 

2019/4 Het goede leven en het lijden
Verschijnt december 2019

2020/1 Doelgroepgericht vieren
Verschijnt maart 2020

2020/2 Seksualiteit
Verschijnt juni 2020

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U zoekt iets...

...over een bepaald onderwerp of thema uit Handelingen?
Via de zoekfunctie rechts boven-aan kunt u veel vinden. Typ een of meer trefwoorden en druk op de enter-toets.

Agenda

Studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz. vindt u hieronder:

Laatste wijziging

  • op maandag 01 juli 2019, 20:44 uur