Home

Logo

introductie omslagen 2019 3

beeld aankondiging 2019 42019/4 Het goede leven en het lijden

Wat moeten we met de vraag naar het goede leven en allerlei eindmaten ervan, zoals welzijn, geluk, gezondheid, levenskwaliteit of verlossing, in een wereld waarin vooral geleden wordt? In de zorg zit daar ook een praktische kant aan: hoe interpreteer je het goede leven, op welke signalen moet je letten, hoe communiceer je dat, en hoe doe je dat juist op die momenten dat het goede leven ver te zoeken is?

Een filosoof, een medicus en een theoloog gaan in op deze interpretatiepraktijk. De filosoof gaat na in hoeverre de wijsheidstradities praktische instrumenten bieden. De medicus heeft een diagnostisch instrumentarium om lijden vast te stellen, maar hoe kan zij of hij vervolgens bij pijn, ziekte, en handicaps bijdragen aan een goed leven? De theoloog gaat op zoek naar aanwijzingen voor verlossing: waaraan merk je of iemand ‘heil ten deel valt’ juist op die momenten waarin het er om spant?
Na dit drieluik volgen praktische introducties over een specifieke narratieve, rituele, morele, biografische of spirituele methode van interpretatie. Dit Handelingen-nummer biedt hiermee een uitwerking van het achtste Symposium Religie en Zorg eind januari dit jaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verschijnt december 2019

 

2020/1 Doelgroepgericht vieren
Verschijnt maart 2020

2020/2 Seksualiteit
Verschijnt juni 2020

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U zoekt iets...

...over een bepaald onderwerp of thema uit Handelingen?
Via de zoekfunctie rechts boven-aan kunt u veel vinden. Typ een of meer trefwoorden en druk op de enter-toets.

Agenda

Studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz. vindt u hieronder:

Laatste wijziging

  • op maandag 23 september 2019, 12:50 uur