Home

Handelingen logo01A

introductie omslagen 2021 2

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Schilderman Hans zw verkleind‘Hoera, het is een jongen!’ Was dit de enige feestslinger die te koop was in feestwinkel ‘De goede keus’ of enig andere feestshop, dan was Nederland te klein. De vrouwelijke variant blijkt echter onder dezelfde feestkreet met verwijzing ‘meisje’ voor hetzelfde bedrag te koop, zij het niet in blauw maar roze. Dergelijke feestslingers zijn absoluut een alledaags verschijnsel in onze straten, maar de slinger ‘Hoera, het is een mens’ blijkt niet te koop. Inderdaad een voor de hand liggende constatering; we denken immers meteen aan alternatieven als ons iets wordt gepresenteerd en dat zou in dit geval de wenkbrauwen doen fronsen.
De aanduiding ‘jongen’ en ‘meisje’ sloten elkaar steeds uit, maar dat werd betaald met roltyperingen die steeds minder acceptabel blijken. Blauw en roze, werk en thuis, hard en zacht, om er maar enkele te noemen. Het binaire karakter van het menselijk lichaam: man en vrouw, weerspiegelt binaire codes die in het sociale verkeer nu ter discussie staan. Deels vanwege veranderende opvattingen in onze samenleving, maar in het bijzonder ook doordat diverse groepen aangeven zich in zo’n binaire geslachtsrol niet meer thuis te voelen. Zo hebben we lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, queers, interseksuelen, aseksuelen, panseksuelen, cisgenders (LHBTQIAPC’s). Volgens sommigen vormen dergelijke identificaties een uitdrukking van ons emancipatoire gedachtegoed; volgens anderen resulteert het in een vergelijkbare man-vrouw-hokjesgeest.
Reden voor de redactie van Handelingen om eens stil te staan bij één van die sociale codes, namelijk ‘mannelijkheid’. En dat niet alleen omdat geslachtsrollen op dit moment ter discussie staan, maar omdat ze wellicht ook vergroeid zijn met onze religieuze tradities. Niet alleen hebben mannen in de monotheïstische religies vaak hoofdrollen, ook wordt het godsbeeld zelf vaak in die rol getypeerd. Dat op die manier tal van veronderstellingen insluipen maken Marco Derks, Peter-Ben Smit en Karin Neutel duidelijk, die voor de redactie van dit themacluster in Handelingen hebben getekend. Zij stellen een enkelvoudig concept van mannelijkheid ter discussie met al zijn archaïsche en impliciete labels waarmee we elkaar typeren. Wellicht ontstaat er zo toch ruimte voor die feestkreet: ‘Hoera, het is een mens’. 

U zoekt iets...

...over een bepaald onderwerp of thema uit Handelingen?
Via de zoekfunctie hierboven kunt u veel vinden. Typ een trefwoord en druk dan op de enter-toets of klik op het blauwe zoekicoontje

Agenda

Studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz. vindt u hieronder
(klik op de blauwe tekst voor meer info)

Laatste wijziging

  • op dinsdag 08 juni 2021, 17:34 uur
Deze website gebruikt cookies. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u daarmee akkoord.