Home

Handelingen logo01A

introductie omslagen 2020 3

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Schilderman Hans zw verkleindDe vijver in onze tuin is lek. We hebben er eigenlijk drie, die met twee kleine stroompjes met elkaar verbonden zijn. ’s Avonds loopt het water er van boven naar beneden doorheen, maar ondertussen lopen de vijvertjes leeg. Nadere inspectie bracht niets aan het licht. Twee jaar geleden hebben we de vijvers leeggehaald en van nieuw folie voorzien. Een heel werk, dat me een vakantieweek kostte. Echter, het resultaat bleek nihil. Het water drupt nog steeds langs vouwtjes, plakranden en gaatjes weg.

De kerken zijn ook lek. Ongemerkt sijpelt het ledenaantal evenals het kerkbezoek weg, zonder dat je daarvoor evidente oorzaken kunt aanwijzen. Nederland is een levensbeschouwelijk pluraal land. We hebben godsdienstoorlogen over het religieuze gelijk gevoerd en nog steeds loopt er een Bible Belt door het land waarin sommige kerken het eigenlijk best goed doen. Maar het orthodoxe verschil wordt niet meer bevochten.
Enerzijds zijn algemene christelijke uitgangspunten ongemerkt ingesloten geraakt in onze cultuur. Anderzijds ebt het maatschappelijke vertrouwen in kerken weg, zij het ook met uitzonderingen wanneer de onderlinge band borg staat voor cohesie zoals in migrantenkerken. Zo staan kerken voor de vraag: aanpassen aan de cultuur of je er profilerend tegen afzetten? Interne eenheid vasthouden of kiezen voor schismatieke onderscheiding?

Dat zijn belangrijke vragen die een achtgrond vormen voor deze editie van Handelingen. Hans Schaeffer voerde de redactie over dit themanummer dat over kerkverlating in protestantse kerken gaat. Katholieken – die voor ‘kerk’ doorgaans geen meervoudsaanduiding gebruiken – zijn een geval apart, en kerkverlating verdient bij hen eigenlijk een aparte analyse. Dat doet niets af aan de vraag die ik zowel bij onze kerken heb als bij het leeglopen van onze vijvertjes. Waar zitten de gaatjes en de scheurtjes? Valt er wat te plakken en kunnen we dat eigenlijk zelf wel? En vooral, hoe houden we onze tuin mooi? Dat is immers waar we het voor doen.

U zoekt iets...

...over een bepaald onderwerp of thema uit Handelingen?
Via de zoekfunctie hierboven kunt u veel vinden. Typ een trefwoord en druk dan op de enter-toets of klik op het blauwe zoekicoontje

Agenda

Studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz. vindt u hieronder
(klik op de blauwe tekst voor meer info)

Laatste wijziging

  • op dinsdag 22 september 2020, 11:29 uur
Deze website gebruikt cookies. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u daarmee akkoord.