Home

Handelingen logo01A

introductie omslagen 2020 2

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Schilderman Hans zw verkleindEen goede vriend en collega liet me na zijn overlijden een bibliotheek na. Een prachtige verzameling boeken in tal van disciplines. Het voelde als heiligschennis om er de kostbare series uit te nemen, de handboeken, of net die ene monografie die ik juist miste. Nu is mijn studeerkamer een no-go-zone geworden, want je struikelt over stapels boeken die hun plaats bij mij nog niet gevonden hebben.
Voor mij ligt zo’n parel: de Ethica Eudemia van Aristoteles, zoveel leuker geschreven dan de Ethica Nicomacheia. Twee inleidende zinnetjes uit het eerste boek leg ik in eigen vertaling graag voor, ter inleiding van deze editie van Handelingen.

Maar laten we eerst eens nagaan waaruit het goede leven bestaat en hoe het verworven moet worden, of allen die het etiket ‘gelukkig’ ontvangen dat worden door de natuur [...], of door vorming […] of door een soort discipline – want mensen verkrijgen veel kwaliteiten noch door natuur, noch door vorming maar door gewoonte [...] Of worden mensen gelukkig door geen van deze manieren, maar ofwel [...] door een soort van goddelijke invloed, zo gezegd geïnspireerd, dan wel door het lot?
Prachtig gezegd, maar ook wel weer typisch Aristoteliaans om het goede leven voor te stellen als iets dat we kunnen bereiken. Wat te doen met het lijden, het ongeluk, de pech dat ieder leven op enig moment ook kenmerkt? Een collega van mij – zelf filosoof – merkte onlangs op dat we de theologen nodig hebben, omdat de wijsgeren voor die donkere kant nu eenmaal eerder een blinde vlek hebben.

Mij uit het hart gegrepen; althans, het motiveerde mij vele jaren geleden om, ondanks een voorliefde voor de praktische filosofie, van de pastoraaltheologie mijn hoofdbedrijf te maken. Ik moet vaststellen dat ik daar tot nu toe geen spijt van heb.
Maar de probleemstelling is natuurlijk interessant. Daarom organiseerden we in Nijmegen een symposium met als titel: ‘Het goede leven en het lijden interpreteren’. We vroegen een filosoof, een theoloog en een medicus er hun licht over te laten schijnen en voorzagen de dag verder van praktische workshops over dit thema, gegeven door experts op het betreffende terrein. De bewerkte resultaten treft u hier aan. Laat het u overigens niet weerhouden om de Ethica Eudemia ter hand te nemen.

U zoekt iets...

...over een bepaald onderwerp of thema uit Handelingen?
Via de zoekfunctie hierboven kunt u veel vinden. Typ een trefwoord en druk dan op de enter-toets of klik op het blauwe zoekicoontje

Agenda

Studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz. vindt u hieronder
(klik op de blauwe tekst voor meer info)

Laatste wijziging

  • op dinsdag 04 augustus 2020, 17:40 uur
Deze website gebruikt cookies. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u daarmee akkoord.