Home

Logo

introductie omslagen 2018 1

Handelingen2018 1 omslagWat is pastorale zorg? – Lezers van Handelingen zullen daar ongetwijfeld iets over kunnen zeggen. Maar vermoedelijk zal hun geluid nogal polyfoon zijn. In zijn 'Aan de lezer' onder de titel Veranderend landschap schetst de hoofdredacteur heel kort al enkele veranderingen die maken dat er moeilijk een eenduidig antwoord gegeven kan worden op die beginvraag. Overigens, of die veranderingen ook gelden voor het 'landschap van de ziel' zou een mooie vraag kunnen zijn bij de beeldmeditatie.
Zijn inleidende artikel voor dit nummer van Handelingen geeft Hans Schilderman de titel Klem tussen kerk en zorg? Samenvattend is daarin de vraag: "indien het pastoraat inderdaad klem zit tussen kerk en zorg, welke weg voert er dan uit dit dilemma?” In een drietal stellingen poogt hij deze vraag te beantwoorden. Met als conclusie dat het dilemma vele aspecten kent en er geen eenvoudige uitweg uit de ambivalentie voert. Toch is er perspectief: kerk en zorg hebben iets met elkaar en interactie maakt nieuwe vormen mogelijk. Dat is precies het motief om in dit themanummer van Handelingen verschillende perspectieven voor het voetlicht te brengen als het gaat om pastoraat, leiderschap en ambt. Hoe dat wordt ingevuld kunt u zien in het overzicht van dit nummer.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

beeld aankondiging 2018 2 2018/2 Verlangen naar stilte

Er is onmiskenbaar een verlangen naar stilte waarneembaar. Werkgevers stellen mailvrije periodes in en mensen gaan op wifi-loze plekken op vakantie. In vliegvelden, winkelcentra, ziekenhuizen en scholen worden stiltecentra ingericht om zich – zij het even – af te zonderen van de vele beelden en geluiden. Na gebeurtenissen met heftige emoties (moord, ongeluk, ramp) worden stille tochten gehouden om te rouwen en te verwerken. Plaatsen van stilte als kloosters en abdijen kennen lange wachtlijsten van mensen die verlangen naar stilte.
Vanuit praktisch-theologisch en religiewetenschappelijk oogpunt is het verlangen naar stilte een actueel en interessant fenomeen. Nieuwe manieren vermengd met oude worden gevonden om de stilte te laten ontstaan.
In het juni-themanummer van Handelingen wordt het verlangen naar stilte benaderd als handelingsvraagstuk aan de hand van twee belangrijke vragen. Op de eerste plaats: wat houdt het verlangen naar stilte in? Nagegaan zal worden hoe mensen gehoor geven aan hun verlangen en stilte kunnen laten ontstaan. Deze vraag komt onder andere aan bod in bijdragen over stiltewandelingen, over werken met stilte en beweging, en over de kwaliteit van de stilte. En op de tweede plaats: hoe kunnen mensen in hun verlangen worden ondersteund? Nagegaan wordt hoe het verlangen ondersteund en hoe vormen en manieren worden gevonden om te zijn in de stilte. Deze vraag komt ter sprake in bijdragen over stilte in begeleidingssituaties, over de pedagogische bijdrage van stilte aan de ontwikkeling van studenten en young professionals, en over de verstilde onderscheiding.

Editieredactie: Theo van der Zee

Verschijnt juni 2018

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Rechts op deze pagina vindt u de Agenda, met daarin de aankondiging van studiedagen, symposia, congressen en interessante bijeenkomsten op het gebied van praktische theologie en religiwetenschap.
Wilt u uw event ook bekendmaken?
Stuur uw info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Indien door ons passend geacht nemen wij het op in onze Agenda.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

In onderstaande Agenda vindt u studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz.

Agenda

Laatste wijziging

  • op donderdag 22 maart 2018, 23:05 uur